YACON


Smallanthussonchifolius syn. Polymniasonchifolia

 


Znana od tysięcy lat roślina z Andów, była uprawiana już przez Inków dla jej smacznych bulw służących jako energetyczne pożywienie. Spożywanie Yaconu łączone jest w niektórych częściach Peru ze szczególnymi rytuałami religijnymi i kulturowymi. Roślina osiąga do ok. 2 metrów wysokości, a jej najważniejszą częścią są podłużne bulwy (od 4 do 20 sztuk), przypominające ziemniaki. Są one niezwykle soczyste, kruche i słodkie. Często nazywa się Yacon „jabłkiem ziemi”, bo jego smak przypomina jabłko z arbuzem. Zazwyczaj zjada się go na surowo, świeży lub suszony. W ostatnich latach produkuje się z Yaconu także syropy, dżemy, soki, chrupki i płatki śniadaniowe. Można go także piec, smażyć i gotować. Bardzo wcześnie odkryto właściwości lecznicze Yaconu, który zawiera ok. 20 różnych cennych aminokwasów, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor, karoten, magnez, witaminy A, B1, B2, C oraz enzymy. Bulwa Yaconu zawiera aż do 67% fruktooligosacharydów (FOS). Właśnie one nadają słodki smak roślinie i jest ona uważana za ich najbogatsze źródło. FOS to unikalny rodzaj cukrów, które nie mogą być wchłaniane przez organizm. Działa on jakoprobiotyk, pokarm dla „przyjaznych” bakterii w jelicie grubym. Badania przedkliniczne wskazują, że konsumpcja FOS może pomóc wzrostowi gęstości kości i chroni przed osteoporozą. Nie tylko bulwy Yaconu są jadalne. Także liście i łodygi, które zawierają od 11% do 17% protein oraz podobne składniki jak bulwa, lecz mają gorzkawy smak. Liście zawierają ponadto pewne ilości protocatechuic, kwasy chlorogenowy, kawowy i ferulowy, co czyni herbatę z liści probiotykiem i ma właściwości antyoksydacyjne

Konsultacje dot. leczenia

Konsultacje z zakresu medycyny naturalnej z długoletnim asystentem Ojca Edmunda Szeligi, fitoterapeutą Markiem Lubińskim. W trakcie konsultacji dobierane są dla Państwa zioła dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z Was.

Nr telefonu: +48 784 676 154
E-mail: ziola@uncaria.pl