Zamawianie ziół oraz bezpłatne konsultacje: tel.: 784 676 154, e‑mail: ziola@uncaria.pl

Pasuchaca: właściwości, zastosowanie

Geranium dielsianum

Pasuchaca jest to rośliną rosnąca na dziko w wysokich Andach na północy Peru, blisko granicy z Ekwadorem. Nazwa łacińska Pasuchaca to Geranium dielsianum Knuth. Jest to wieloletni zielny krzew z małymi łodygami, które są połączone przez podstawowe liście i wysokie na 35 cm. Ma cienkie, rozgałęzione korzenie.

Pasuchaca ma zastosowanie w leczeniu cukrzycy nieinsulinozależnej i do obniżania poziomu glukozy we krwi. Poza tym jest używamy w leczeniu stanów zapalnych, przede wszystkim zapalenia trzustki, raka trzustki. Wywar z Pasuchaca wspomaga walkę z chorobami grzybicznym, zatrzymuje biegunki. Jest również wskazana przy chorobach o podłożu immunologicznym, w tym w leczeniu i profilaktyce antynowotworowej. W celach leczniczych stosujemy całą suszoną część naziemną rośliny.

Pasuchaca – Zioła z Peru – Uncaria

Zamawianie ziół:

tel.: 784 676 154
e-mail: ziola@uncaria.pl

Konsultacje są bezpłatne.

W swoich kuracjach stosujemy wyłącznie oryginalne zioła w postaci naturalnej.

Pasuchaca z Peru na trzustkę i nie tylko

Nazwa łacińska Pasuchaca brzmi Geranium dielsianum Knuth.   Pasuchaca jest to rośliną rosnąca na dziko w wysokich Andach na północy Peru, blisko granicy z Ekwadorem. Pasuchaca należy do rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae). Jest to wieloletni zielny krzew z małymi łodygami, które są połączone przez podstawowe liście i wysokie na 35 cm. Ma cienkie, rozgałęzione korzenie.

Pasuchaca - skład chemiczny i właściwości

Zioło zawiera następujące substancje czynne: glikozydy cyjanogenne, glikozydy antrachinonowe, substancje śluzowe, berberynę, taninę, antocyjany, saponiny, chlorofil, tłuszcze, garniki, wosk, żywice, seskwerterpenowe eteryczne olejki – szczególnie geraniol i beta cytronelol, flawonoidy, kwas chebulagowy i etylobutanowy, karotenoidy i cukry redukujące. Znany jest i zbadany naukowo efekt hipoglikemiczny.  Następuje on dzięki frakcji fenolu, który dzięki swojej szczególnej antyoksydacyjnej aktywności hamuje wolne rodniki i w ten sposób przyczyniają się do odnawiania komórek trzustki.

Dzięki tym składnikom ma działanie antyoksydantyczne i ściągające. Substancje aktywne regulują poziom glukozy w organizmie. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innego zioła z Peru o nazwie Cuti Cuti.  Pasuchaca regeneruje i wzmacnia pracę trzustki. Badania przeprowadzone w Zakładzie Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały, że Pasuchaca posiada również silne właściwości antyoksydacyjne.

Zastosowanie lecznicze Pasuchaca

Zioło stosujemy w leczeniu cukrzycy nieinsulinozależnej i do obniżania poziomu glukozy we krwi. Poza tym używamy w leczeniu stanów zapalnych, przede wszystkim zapalenia trzustki, raka trzustki. Wywar wspomaga walkę z chorobami grzybicznym, zatrzymuje biegunki. Jest również wskazana przy chorobach o podłożu immunologicznym, w tym w leczeniu i profilaktyce antynowotworowej.

Sposób przyrządzania Pasuchaca

W celach leczniczych stosujemy całą suszoną część naziemną rośliny. Określoną ilość gotujemy przez 10 minut na bardzo małym ogniu w zaleconej ilości wody. Po czym studzimy, odcedzamy i pijemy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Dzięki stałej współpracy z najlepszymi specjalistami, zarówno w Peru, jak i w Polsce, między innymi takimi jak: prof. Manuel Fernandez Ibarguen, prof. Wiktor Stelmach, prof. Iwona Wawer czy inż. Santos Jaimes Serkovic, udało się nam wypracować stałą kontrolę jakości oferowanych ziół. Zdajemy sobie bowiem sprawę z odpowiedzialności jaka na nas ciąży. Naszym celem i zadaniem jest niesienie pomocy ludziom w leczeniu ich z chorób i dolegliwości.

Zalecamy stosowanie tradycyjnych wywarów lub naparów z ziół, ponieważ w postaci naturalnej otrzymujemy coś, co farmacja określa terminem intractum, czyli koncentratu wszystkich składników leczniczych. Dopiero wtedy możemy mówić o synergicznym działaniu ziół na organizm ludzki. Efekt takiego leczenia jest zawsze o wiele lepszy niż przy stosowaniu ziół w postaci przetworzonej.

Konieczne jest racjonalne posługiwanie się ziołami, samoleczenie jest niewskazane. Umiejętne dozowanie ziół, ich przygotowywanie i łączenie w zestawy kuracyjne wymaga określonego zasobu wiedzy i doświadczenia. Instytut Uncaria ma takie kompetencje i pragnie pomóc wszystkim, którym pomoc taka jest potrzebna i którzy są przekonani co do skuteczności kuracji ziołowych.

Zobacz również inne zioła z Peru