Agracejo


Berberis vulgaris

 


Nasze opinie i recenzje:  

Agracejo
Oceń artykuł

agracejo_uncaria

Agracejo z Peru na wątrobę i nie tylko

Nazwa łacińska Agracejo brzmi Berberis vulgaris. Roślina ta pochodzi z Azji i terenów śródziemnomorskich Europy, ale w Peru przyjęła się bardzo dobrze i dzięki niepowtarzalnym właściwościom glebowym zwiększyła wielokrotnie swoją potencję leczniczą. Agracejo należy do rodziny Berberdidaceae. Jest to krzak osiągający od dwóch do trzech metrów wysokości. Rośnie na terenach górzystych, często przy górskich leśnych drogach. Łodygi ma w kolorze czerwonawym i już od samej podstawy wyrastają z nich liście oraz charakterystyczne kolce. Zioło jest znane ludzkości od tysiącleci. Do celów leczniczych stosowane już przez mieszkańców starożytnego Babilonu i Indii. W średniowieczu odkryto jego pozytywne działanie w przypadkach żółtaczki i malarii. Jego propagatorką była święta Hildegarda. W XVII w. Agracejo zaczęło być powszechnie stosowane w Anglii jako środek przeciw schorzeniom wątroby.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani zakupem oryginalnymi ziołami z Peru prosimy o bezpośredni kontakt

[email protected]
+48 784 676 154

Skład chemiczny i właściwości Agracejo

Największa koncentracja alkaloidów leczniczych w Agracejo znajduje się w korzeniach, łodygach i liściach. Badania naukowe potwierdziły obecność w Agracejo takich substancji, jak berberyna, berbamina, oxiacantina, berberubina, berbamina i columbamina. Ziele zawiera również flawonoidy, witaminę C (w owocach), beta karoteny, luteinę, zeaksantynę, taniny i kwasy organiczne. Dzięki zwartej w nim berberynie Agracejo posiada właściwości lecznicze w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Poza tym Agracejo posiada właściwości anty bakteryjne, antyreumatyczne, wykrztuśne, detoksykujące i tonizujące.

Zastsowanie lecznicze Agracejo   

Agracejo stosujemy przy problemach trawiennych, szczególnie gdy mamy do czynienia z dużym obciążeniem wątroby z powodu nadmiaru spożywania tłustych pokarmów. Berberyna bardzo wspomaga produkcję soków trawiennych i śliny. Używamy również Agracejo w schorzeniach wątroby, takich jak żółtaczka, czy marskość wątroby. Agracejo spełnia również funkcję naturalnego antybiotyku i można stosować z powodzeniem w różnego rodzaju zatruciach pokarmowych. Roślina jest również użyteczna przy reumatyzmie i artretyzmie. Wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy w przypadkach cukrzycy. Obniża również zły cholesterol i usuwa nadciśnienie tętnicze. Jest przydatne w razie anemii- owoce.

Sposób przygotowania Agracejo

W celach leczniczych używamy suszonych łodyg i liści Agracejo, a w niektórych chorobach również owoców. Z łodyg i liści robimy wywar wrzucając od 5 do 10 gram Agracejo na 3/4 do 1 litra wody, po czym gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 8 minut. Następnie zostawiamy wywar do naciągnięcia i ostudzenia. Pijemy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Zamów już dzisiaj!

kup nasze zioła

Bezpłatne konsultacje dot. leczenia

Bezpłatne konsultacje z zakresu medycyny naturalnej z długoletnim asystentem Ojca Edmunda Szeligi, fitoterapeutą Markiem Lubińskim. W trakcie konsultacji dobierane są dla Państwa kuracje ziołowe (leczenie za pomocą ziół z Peru) dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z Was.

Skontaktuj się z nami już dzisiaj!
Nr telefonu: +48 784 676 154
E-mail: [email protected]