Agracejo
Berberis vulgaris
Nasze opinie i recenzje:
Agracejo z Peru na wątrobę i nie tylko
Nazwa łacińska Agracejo brzmi Berberis vulgaris. Roślina ta pochodzi z Azji i terenów śródziemnomorskich Europy, ale w Peru przyjęła się bardzo dobrze i dzięki niepowtarzalnym właściwościom glebowym zwiększyła wielokrotnie swoją potencję leczniczą. Należy do rodziny Berberdidaceae. Jest to krzak osiągający od dwóch do trzech metrów wysokości. Rośnie na terenach górzystych, często przy górskich leśnych drogach. Łodygi ma w kolorze czerwonawym i już od samej podstawy wyrastają z nich liście oraz charakterystyczne kolce. Zioło jest znane ludzkości od tysiącleci. Do celów leczniczych stosowane już przez mieszkańców starożytnego Babilonu i Indii. W średniowieczu odkryto jego pozytywne działanie w przypadkach żółtaczki i malarii. Jego propagatorką była święta Hildegarda. W XVII w. Agracejo zaczęło być powszechnie stosowane w Anglii jako środek przeciw schorzeniom wątroby.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani zakupem oryginalnymi ziołami z Peru prosimy o bezpośredni kontakt
ziola@uncaria.pl
+48 784 676 154
Skład chemiczny i właściwości
Największa koncentracja alkaloidów leczniczych w Agracejo znajduje się w korzeniach, łodygach i liściach. Badania naukowe potwierdziły obecność w takich substancji, jak berberyna, berbamina, oxiacantina, berberubina, berbamina i columbamina. Ziele zawiera również flawonoidy, witaminę C (w owocach), beta karoteny, luteinę, zeaksantynę, taniny i kwasy organiczne. Dzięki zwartej w nim berberynie Agracejo posiada właściwości lecznicze w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego. Poza tym Agracejo posiada właściwości anty bakteryjne, antyreumatyczne, wykrztuśne, detoksykujące i tonizujące.
Zastsowanie lecznicze Agracejo
Agracejo stosujemy przy problemach trawiennych, szczególnie gdy mamy do czynienia z dużym obciążeniem wątroby z powodu nadmiaru spożywania tłustych pokarmów. Berberyna bardzo wspomaga produkcję soków trawiennych i śliny. Używamy również Agracejo w schorzeniach wątroby, takich jak żółtaczka, czy marskość wątroby. Agracejo spełnia również funkcję naturalnego antybiotyku i można stosować z powodzeniem w różnego rodzaju zatruciach pokarmowych. Roślina jest również użyteczna przy reumatyzmie i artretyzmie. Wpływa korzystnie na regulację poziomu glukozy w przypadkach cukrzycy. Obniża również zły cholesterol i usuwa nadciśnienie tętnicze. Jest przydatne w razie anemii- owoce.
Sposób przygotowania
W celach leczniczych używamy suszonych łodyg i liści Agracejo, a w niektórych chorobach również owoców. Z łodyg i liści robimy wywar wrzucając od 5 do 10 gram Agracejo na 3/4 do 1 litra wody, po czym gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 8 minut. Następnie zostawiamy wywar do naciągnięcia i ostudzenia. Pijemy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.