CHUCHUHUASI


Maytenus krukovit Smith., Maytenus laevis (reissek) Martius, maytenus macrocarpa

 


Nasze opinie i recenzje:  

Chuchuhuasi
Oceń artykuł

chuchuasi_uncaria

Chuchuhuasi z Peru na reumatyzm i nie tylko

Łacińska nazwa botaniczna Chuchuhuasi to Maytenus Krukovii.  Jest to dziko rosnące lub uprawiane, duże dochodzące do nawet 30 metrów wysokości drzewo. Występuje ono na terenie tak niskiej, jak i wysokiej Amazonii. Sama nazwa wywodzi się ze zwrotu w języku keczua Chuchu huasi  i tłumaczy się na język polski jako „drżenie pleców”. Ma ona swoje źródło w tym, że peruwiańscy zielarze od wieków stosują wywar z tego drzewa do leczenia przeziębień i wysokiej gorączki powodujących dreszcze. W Amazonii peruwiańskiej wyciągom alkoholowym z Chuchuhuasi przypisuje się właściwości afrodyzjakalne.

Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani zakupem oryginalnymi ziołami z Peru prosimy o bezpośredni kontakt

[email protected]
+48 784 676 154

Skład chemiczny i właściwości lecznicze Chuchuhuasi

W Chuchuhuasi wykryto rzadkie alkaloidy spermidynowe i sekswiterpenowe, jak również powszechnie spotykane kumaryny, kwasy organiczne, saponiniy, chnony, triterpeny, katechiny, ketonochinole, aurony, chalkony i fenole proste. Stwierdzono też obecność maiteniny, izoflawonoidu – ewoniatyny. W skład zespołu substancji aktywnych wchodzi także enzym proteokinaza C (PCK). Substancje czynne działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wywar i alkoholowy macerat z kory lub korzenia mają zastosowanie jako uzupełnienie kuracji anty artretycznych i antyreumatycznych. W przypadku stanu zapalnego nerek pije się odwar z kory.

Zastosowanie lecznicze Chuchuhuasi

Według przekazów tradycyjnej medycyny indiańskiej, z których czerpał swą wiedzę Ojciec Edmund Szeliga, wywar z tej rośliny stosujemy przede wszystkim w leczeniu chorób reumatycznych i artretycznych. Zewnętrznie na reumatyzm i artretyzm można stosować roztwór alkoholowy z tego drzewa, smarując miejsca chore i bolące. Sprawdza się on też przy bólach mięśniowych. Poza tym Chuchuhuasi działa wzmacniająco na układ immunologiczny. Przejawia właściwości likwidujące stany zapalne, w tym zapalenie nerek. Wywary z Chuchuhuasi znajdują też zastosowanie w kuracjach antynowotworowych, działają pozytywnie na pracę mózgu. Stosuje się je także wspomagająco przy chorobie Parkinsona i zaburzeniach pracy serca.

Sposób przyrządzania Chuchuhuasi

W celach leczniczych stosujemy wywar z wewnętrznej części kory oraz rdzenia Chuchuhuasi. Przyrządzamy go w sposób następujący: około 20 gr rozdrobnionej części zdrewniałej wrzucamy na 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez czterdzieści minut. Po ostudzeniu przecedzamy i pijemy wywar w ciągu dnia pomiędzy posiłkami

Zamów już dzisiaj!

kup nasze zioła

Bezpłatne konsultacje dot. leczenia

Bezpłatne konsultacje z zakresu medycyny naturalnej z długoletnim asystentem Ojca Edmunda Szeligi, fitoterapeutą Markiem Lubińskim. W trakcie konsultacji dobierane są dla Państwa kuracje ziołowe (leczenie za pomocą ziół z Peru) dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z Was.

Skontaktuj się z nami już dzisiaj!
Nr telefonu: +48 784 676 154
E-mail: [email protected]