CHUCHUHUASI
Maytenus krukovit Smith., Maytenus laevis (reissek) Martius, maytenus macrocarpa
Nasze opinie i recenzje:
Chuchuhuasi z Peru na reumatyzm i nie tylko
Łacińska nazwa botaniczna Chuchuhuasi to Maytenus Krukovii. Jest to dziko rosnące lub uprawiane, duże dochodzące do nawet 30 metrów wysokości drzewo. Występuje ono na terenie tak niskiej, jak i wysokiej Amazonii. Sama nazwa wywodzi się ze zwrotu w języku keczua Chuchu huasi i tłumaczy się na język polski jako „drżenie pleców”. Ma ona swoje źródło w tym, że peruwiańscy zielarze od wieków stosują wywar z tego drzewa do leczenia przeziębień i wysokiej gorączki powodujących dreszcze. W Amazonii peruwiańskiej wyciągom alkoholowym z Chuchuhuasi przypisuje się właściwości afrodyzjakalne.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani zakupem oryginalnymi ziołami z Peru prosimy o bezpośredni kontakt
ziola@uncaria.pl
+48 784 676 154
Skład chemiczny i właściwości lecznicze
W Chuchuhuasi wykryto rzadkie alkaloidy spermidynowe i sekswiterpenowe, jak również powszechnie spotykane kumaryny, kwasy organiczne, saponiniy, chnony, triterpeny, katechiny, ketonochinole, aurony, chalkony i fenole proste. Stwierdzono też obecność maiteniny, izoflawonoidu – ewoniatyny. W skład zespołu substancji aktywnych wchodzi także enzym proteokinaza C (PCK). Substancje czynne działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wywar i alkoholowy macerat z kory lub korzenia mają zastosowanie jako uzupełnienie kuracji anty artretycznych i antyreumatycznych. W przypadku stanu zapalnego nerek pije się odwar z kory.
Zastosowanie lecznicze Chuchuhuasi
Według przekazów tradycyjnej medycyny indiańskiej, z których czerpał swą wiedzę Ojciec Edmund Szeliga, wywar z tej rośliny stosujemy przede wszystkim w leczeniu chorób reumatycznych i artretycznych. Zewnętrznie na reumatyzm i artretyzm można stosować roztwór alkoholowy z tego drzewa, smarując miejsca chore i bolące. Sprawdza się on też przy bólach mięśniowych. Poza tym Chuchuhuasi działa wzmacniająco na układ immunologiczny. Przejawia właściwości likwidujące stany zapalne, w tym zapalenie nerek. Wywary z Chuchuhuasi znajdują też zastosowanie w kuracjach antynowotworowych, działają pozytywnie na pracę mózgu. Stosuje się je także wspomagająco przy chorobie Parkinsona i zaburzeniach pracy serca.
Sposób przyrządzania
W celach leczniczych stosujemy wywar z wewnętrznej części kory oraz rdzenia Chuchuhuasi. Przyrządzamy go w sposób następujący: około 20 gr rozdrobnionej części zdrewniałej wrzucamy na 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez czterdzieści minut. Po ostudzeniu przecedzamy i pijemy wywar w ciągu dnia pomiędzy posiłkami