HERCAMPURI


Gentianella nitida (griesbach), Gentianella alborosea (gilg.) Fabris

Hercampuri
Oceń artykuł

 


hercampuri

Hercampuri z Peru na wątrobę i nie tylko

Hercampuri wraz z Vilcacorą jest stosowane w peruwiańskiej medycynie ludowej od niepamiętnych czasów. To zioło peruwiańskie posiada dwie nazwy botaniczne:

Gentianella nitida (Griesbach) albo Gentianella alborosea (Gilg.) Fabris. Należy ono do rodziny Gentianaceae. Obszar jego występowania to Andy peruwiańskie na wysokości od 3.500 do 3.900 metrów nad poziomem morza. Hercampuri bardzo chętnie wybiera sobie miejsca  pozbawione innej wegetacji i charakteryzujące się dość ostrym klimatem. Nazwy popularne stosowane najczęściej w Peru na określenie Hercampuri to Te amargo, po polsku „gorzka herbata”, lub Te de Chavin, po polsku „herbata z Chavin”- (Chavin obszar w centralnych Andach peruwiańskich, znany między innymi z wspaniale zachowanych budowli prekolumbijskich). Hercampuri rośnie mniej więcej do wysokości dwudziestu centymetrów. Łodyga rośliny jest krótka, lekko skręcona o kolorze brązowym. Liście o kształcie wąskim lub lancetowatym w kolorze od jasno brązowego do ciemnozielonego.

Skład chemiczny i właściwości lecznicze Hercampuri

Główny składnik chemiczny Hercampuri to terpenoidy, które są pochodnymi terpenów. Terpeny to lotne związki organiczne utworzone przez związek węglowodorowy o 5 atomach węgla, znanych jako izopren. Najmniejsze i najbardziej lotne związki to mono terpeny, które powstają poprzez biosyntezę dwóch cząsteczek izoprenu. Największe i najmniej lotne to związki składające się z trzech lub więcej cząsteczek izoprenu i nazywa się je seskwiterpenami. Terpeny to metabolity wtórne, które są odpowiedzialne w roślinie za jej aromat oraz smak i stanowią większość produkowanego przez nią olejku aromatycznego. Poza tym w skład Hercampuri wchodzą flawonoidy, w tym glikozydy flawonowe oraz ksantonowe (izoorientyna, magniferyna, 8-O-glukozyd demetylobellidifoliny, 1-O-glukozyd norswertianiny, 1-O-primwerozyd swertianiny, 8-O-glukozyd swertianiny), ksantony (norswertianina, demetylobellidifolina, swertianina), sterole (cholesterol, ergosterol), ksantyny, saponiny, węglowodory, taniny, żywice, olejki lotne, kwas gencjanowy i składniki mineralne (sole A1, Ca, K, Na, Mg, Cl). Dzięki swemu składowi chemicznemu Hercampuri posiada bardzo silne właściwości detoksykacyjne, szczególnie dla układu pokarmowego, a przede wszystkim wątroby i woreczka żółciowego. Regularne picie wywaru z Hercampuri skutecznie oczyszcza i regeneruje wątrobę oraz drogi żółciowe, wspomaga proces odchudzania poprzez regulację metabolizmu. Hercampuri posiada również silne właściwości przeciwzapalne, szczególnie w stanach zapalnych układu pokarmowego. Działa silnie moczopędnie, co jest bardzo istotną częścią procesu oczyszczania organizmu z toksyn.

Odwary z Hercampuri znakomicie oczyszczają krew, a także zwiększają produkcję żółci i ułatwiają jej wydalanie. Hercampuri to roślina, która usuwa zły cholesterol i poprawia metabolizm tłuszczy, ułatwiając utratę wagi przy otyłości. Systematyczne picie wywaru z Hercampuri usprawnia funkcje przewodu pokarmowego i łagodzi bóle żołądka. Hercampuri wspiera wydatnie pracę nerek i działa regenerująco na wątrobę. Profilaktycznie stosowany wywar z Hercampuri zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i działa przeciwcukrzycowo. Najnowsze badania naukowe wskazują na przydatność Hercampuri w leczeniu białaczki.

Zastosowanie lecznicze Hercampuri

Hercampuri stosujemy przy silnych zatruciach pokarmowych, w tym w zatruciach metalami ciężkimi. Poza tym Hercampuri znajduje zastosowanie w leczeniu takich schorzeń wątroby, jak: marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby, rak wątroby, kamica żółciowa, wirusowe zapalenie wątroby, ostra niewydolność wątroby, zapalenie woreczka żółciowego. Wywary z Hercampuri działają skutecznie w przypadku zwykłych niestrawności, ale także przy przewlekłym zapaleniu jelita grubego, czy przy wrzodowym zapaleniu jelita grubego, również w chorobie Crohna i w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy. Przy nieżycie żołądka, zapaleniu trzustki, refluksie przełykowym, zespole jelita wrażliwego.

Sposób przyrządzania Hercampuri

W celach leczniczych zawsze stosujemy wywar z suszonej naziemnej części rośliny. Tak z łodyg, jaki i z liści Hercampuri. Bierzemy w tym celu w zależności od ilości zarekomendowanej w kuracji, od dziesięciu do dwudziestu gram Hercampuri i wrzucamy na wodę, od 3/4 litra do 1.5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. Następnie pozostawiamy wywar do ostudzenia i wystygnięcia, po czym odcedzamy i pijemy przepisaną w kuracji ilość w ciągu dnia pomiędzy posiłkami przez okres przynajmniej trzydziestu dni.

Zamów już dzisiaj!

kup nasze zioła

Bezpłatne konsultacje dot. leczenia

Bezpłatne konsultacje z zakresu medycyny naturalnej z długoletnim asystentem Ojca Edmunda Szeligi, fitoterapeutą Markiem Lubińskim. W trakcie konsultacji dobierane są dla Państwa kuracje ziołowe (leczenie za pomocą ziół z Peru) dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z Was.

Skontaktuj się z nami już dzisiaj!
Nr telefonu: +48 784 676 154
E-mail: [email protected]