PASUCHACA
Geranium dielsianum Knuth.
Pasuchaca z Peru na trzustkę i nie tylko
Nazwa łacińska Pasuchaca brzmi Geranium dielsianum Knuth. Pasuchaca jest to rośliną rosnąca na dziko w wysokich Andach na północy Peru, blisko granicy z Ekwadorem. Pasuchaca należy do rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae). Jest to wieloletni zielny krzew z małymi łodygami, które są połączone przez podstawowe liście i wysokie na 35 cm. Ma cienkie, rozgałęzione korzenie.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani zakupem oryginalnymi ziołami z Peru prosimy o bezpośredni kontakt
ziola@uncaria.pl
+48 784 676 154
Skład chemiczny i właściwości
Zawiera następujące substancje czynne: glikozydy cyjanogenne, glikozydy antrachinonowe, substancje śluzowe, berberynę, taninę, antocyjany, saponiny, chlorofil, tłuszcze, garniki, wosk, żywice, seskwerterpenowe eteryczne olejki – szczególnie geraniol i beta cytronelol, flawonoidy, kwas chebulagowy i etylobutanowy, karotenoidy i cukry redukujące. Znany jest i zbadany naukowo efekt hipoglikemiczny. Następuje on dzięki frakcji fenolu, który dzięki swojej szczególnej antyoksydacyjnej aktywności hamuje wolne rodniki i w ten sposób przyczyniają się do odnawiania komórek trzustki. Dzięki tym składnikom ma działanie antyoksydantyczne i ściągające. Substancje aktywne regulują poziom glukozy w organizmie. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innego zioła z Peru o nazwie Cuti Cuti. Pasuchaca regeneruje i wzmacnia pracę trzustki. Badania przeprowadzone w Zakładzie Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały, że Pasuchaca posiada również silne właściwości antyoksydacyjne.
Zastosowanie lecznicze Pasuchaca
Stosujemy w leczeniu cukrzycy nieinsulinozależnej i do obniżania poziomu glukozy we krwi. Poza tym używamy w leczeniu stanów zapalnych, przede wszystkim zapalenia trzustki, raka trzustki. Wywar wspomaga walkę z chorobami grzybicznym, zatrzymuje biegunki. Jest również wskazana przy chorobach o podłożu immunologicznym, w tym w leczeniu i profilaktyce antynowotworowej.
Sposób przyrządzania Pasuchaca
W celach leczniczych stosujemy całą suszoną część naziemną rośliny. Określoną ilość gotujemy przez 10 minut na bardzo małym ogniu w zaleconej ilości wody. Po czym studzimy, odcedzamy i pijemy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.