PASUCHACA


Geranium dielsianum Knuth.

Pasuchaca
Oceń artykuł

pasuchaca

Pasuchaca z Peru na trzustkę i nie tylko

Nazwa łacińska Pasuchaca brzmi Geranium dielsianum Knuth.   Pasuchaca jest to rośliną rosnąca na dziko w wysokich Andach na północy Peru, blisko granicy z Ekwadorem. Pasuchaca należy do rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae). Jest to wieloletni zielny krzew z małymi łodygami, które są połączone przez podstawowe liście i wysokie na 35 cm. Pasuchaca ma cienkie, rozgałęzione korzenie.

Skład chemiczny i właściwości Pasuchaca

Pasuchaca zawiera następujące substancje czynne: glikozydy cyjanogenne, glikozydy antrachinonowe, substancje śluzowe, berberynę, taninę, antocyjany, saponiny, chlorofil, tłuszcze, garniki, wosk, żywice, seskwerterpenowe eteryczne olejki – szczególnie geraniol i beta cytronelol, flawonoidy, kwas chebulagowy i etylobutanowy, karotenoidy i cukry redukujące. Znany jest i zbadany naukowo efekt hipoglikemiczny Pasuchaca. Następuje on dzięki frakcji fenolu, który dzięki swojej szczególnej antyoksydacyjnej aktywności hamuje wolne rodniki i w ten sposób przyczyniają się do odnawiania komórek trzustki. Dzięki tym składnikom Pasuchaca ma działanie antyoksydantyczne i ściągające. Substancje aktywne zawarte w Pasuchaca regulują poziom glukozy w organizmie. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innego zioła z Peru o nazwie Cuti Cuti.  Pasuchaca regeneruje i wzmacnia pracę trzustki. Badania przeprowadzone w Zakładzie Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazały, że Pasuchaca posiada również silne właściwości antyoksydacyjne.

Zastosowanie lecznicze Pasuchaca

Pasuchaca stosujemy w leczeniu cukrzycy nieinsulinozależnej i do obniżania poziomu glukozy we krwi. Poza tym używamy Pasuchaca w leczeniu stanów zapalnych, przede wszystkim zapalenia trzustki, raka trzustki. Wywar z Pasuchaca wspomaga walkę z chorobami grzybicznymi, zatrzymuje biegunki. Pasuchaca jest również wskazana przy chorobach o podłożu immunologicznym, w tym w leczeniu i profilaktyce antynowotworowej.

Sposób przyrządzania Pasuchaca

W celach leczniczych stosujemy całą suszoną część naziemną rośliny. Określoną ilość Pasuchaca gotujemy przez 10 minut na bardzo małym ogniu w zaleconej ilości wody. Po czym studzimy, odcedzamy i pijemy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.

Zamów już dzisiaj!

kup nasze zioła

Bezpłatne konsultacje dot. leczenia

Bezpłatne konsultacje z zakresu medycyny naturalnej z długoletnim asystentem Ojca Edmunda Szeligi, fitoterapeutą Markiem Lubińskim. W trakcie konsultacji dobierane są dla Państwa kuracje ziołowe (leczenie za pomocą ziół z Peru) dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego z Was.

Skontaktuj się z nami już dzisiaj!
Nr telefonu: +48 784 676 154
E-mail: [email protected]