Cuti Cuti rośnie na zboczach Andów peruwiańskich w pobliżu górskich strumieni i wodospadów. Dochodzi do wysokości od jednego do czterech metrów.
Zioło to posiada właściwości obniżające poziom glukozy w organizmie. Cuti Cuti reguluje pracę trzustki, działa antyoksydacyjne i przeciwzapalnie. Wywar z Cuti Cuti stosujemy na regulację poziomu glukozy we krwi. Jego picie sprawdza się szczególnie pozytywnie w przypadkach cukrzycy nieinsulinozależnej. Poza tym wpływa bardzo korzystnie na pracę trzustki i ją regeneruje. Stosowanie pomaga w usuwaniu stanów zapalnych trzustki oraz wspomaga leczenie raka trzustki.
Cuti Cuti bardzo przydatne w przypadku regulacji metabolizmu a u kobiet stabilizuje menstruację. W tradycyjnej medycynie Indian peruwiańskich stosuje się także w leczeniu przeziębień i malarii.
tel.: 784 676 154
e-mail: ziola@uncaria.pl
Konsultacje są bezpłatne.
W swoich kuracjach stosujemy wyłącznie oryginalne zioła w postaci naturalnej.
Łacińska nazwa botaniczna brzmi Notholaena nivea. Jest to roślina krzewiasta o charakterystycznych kolcach. Rośnie na zboczach Andów peruwiańskich w pobliżu górskich strumieni i wodospadów. Dochodzi do wysokości od jednego do czterech metrów. Inne nazwy zwyczajowe używane w Peru na określenie Cuti Cuti, to Caqui Caqui i sapun. Roślina należy do tej samej rodziny botanicznej co Agracejo.
Zawiera w swoim składzie takie alkaloidy, jak palmatyna, columbamina, berberyna, oxyberberyna i berbamina. Poza tym w jej skład wchodzą taniny, rycyny, kwasy organiczne, minerały i witamina C. Roślina ta posiada właściwości obniżające poziom glukozy w organizmie. Zioło to regulujące pracę trzustki, działa anty oksydacyjne i przeciwzapalnie.
Wywar stosujemy na regulację poziomu glukozy we krwi. Jego picie sprawdza się szczególnie pozytywnie w przypadkach cukrzycy nieinsulinozależnej. Poza tym wpływa bardzo korzystnie na pracę trzustki i ją regeneruje. Stosowanie pomaga w usuwaniu stanów zapalnych trzustki oraz wspomaga leczenie raka trzustki. Jest bardzo przydatne w przypadku regulacji metabolizmu, a u kobiet stabilizuje menstruację. W tradycyjnej medycynie Indian peruwiańskich stosuje się także w leczeniu przeziębień i malarii.
W celach leczniczych stosujemy suszone liście i łodygi. Zaleconą ilość od 10 do 20 gram gotujemy na małym ogniu w określonej ilości wody przez 10 minut. Robimy to wieczorem. Zostawiamy wywar na noc bez odcedzania. Rano odcedzamy i pijemy w ciągu dnia pomiędzy posiłkami.
Dzięki stałej współpracy z najlepszymi specjalistami, zarówno w Peru, jak i w Polsce, między innymi takimi jak: prof. Manuel Fernandez Ibarguen, prof. Wiktor Stelmach, prof. Iwona Wawer czy inż. Santos Jaimes Serkovic, udało się nam wypracować stałą kontrolę jakości oferowanych ziół. Zdajemy sobie bowiem sprawę z odpowiedzialności jaka na nas ciąży. Naszym celem i zadaniem jest niesienie pomocy ludziom w leczeniu ich z chorób i dolegliwości.
Zalecamy stosowanie tradycyjnych wywarów lub naparów z ziół, ponieważ w postaci naturalnej otrzymujemy coś, co farmacja określa terminem intractum, czyli koncentratu wszystkich składników leczniczych. Dopiero wtedy możemy mówić o synergicznym działaniu ziół na organizm ludzki. Efekt takiego leczenia jest zawsze o wiele lepszy niż przy stosowaniu ziół w postaci przetworzonej.
Konieczne jest racjonalne posługiwanie się ziołami, samoleczenie jest niewskazane. Umiejętne dozowanie ziół, ich przygotowywanie i łączenie w zestawy kuracyjne wymaga określonego zasobu wiedzy i doświadczenia. Instytut Uncaria ma takie kompetencje i pragnie pomóc wszystkim, którym pomoc taka jest potrzebna i którzy są przekonani co do skuteczności kuracji ziołowych.