Nazwa Manayupa pochodzi od starej inkaskiej frazy w języku quechua: „runa mana yupana”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „właściwości jej są niezliczone”.
Manayupa ma zastosowanie przy chorobach układu krążenia i mięśnia sercowego, w tym przy nadciśnieniu tętniczym, przy spadku odporności organizmu, w stanach zapalnych, szczególnie nerek i układu moczowego, w niedomaganiach układu pokarmowego, w tym w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, jelit i wątroby, w chorobach o charakterze reumatycznym i artretycznym, w chorobach nowotworowych, alergiach, grzybicach i różnego rodzaju zakażeniach. Manayupa jest najlepszym ze znanych naturalnych środków służącym do kompletnej detoksykacji organizmu.
Nazwa Manayupa pochodzi od starej inkaskiej frazy w języku quechua: „runa mana yupana”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „właściwości jej są niezliczone”.
Manayupa ma zastosowanie przy chorobach układu krążenia i mięśnia sercowego, w tym przy nadciśnieniu tętniczym, przy spadku odporności organizmu, w stanach zapalnych, szczególnie nerek i układu moczowego, w niedomaganiach układu pokarmowego, w tym w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, jelit i wątroby, w chorobach o charakterze reumatycznym i artretycznym, w chorobach nowotworowych, alergiach, grzybicach i różnego rodzaju zakażeniach. Manayupa jest najlepszym ze znanych naturalnych środków służącym do kompletnej detoksykacji organizmu.
tel.: 784 676 154
e-mail: ziola@uncaria.pl
Konsultacje są bezpłatne.
W swoich kuracjach stosujemy wyłącznie oryginalne zioła w postaci naturalnej.
Nazwa botaniczna Manayupa brzmi Desmondium molliculum i należy ona do rodziny Fabaceae. Sama nazwa Manayupa pochodzi od starej inkaskiej frazy w języku quechua: „runa mana yupana”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „właściwości jej są niezliczone. Inne nazwy zwyczajowe tej rośliny używane w Peru to Amor seco, suelda con suelda. Manayupa rośnie w Andach peruwiańskich na wysokości od trzech do trzech tysięcy sześciuset metrów nad poziomem morza, przeważnie pomiędzy skałami. Jest ona wieloletnim krzewem, a jej wysokość dochodzi do około 50 centymetrów. Łodygi Manayupa są lekkie i giętkie i w związku z tym mają tendencję do płożenia się. Są one brązowawe w kolorze brązowawych i pokrywają je gęste włoski. Korzenie Manayupa sięgają bardzo głęboko w ziemię i jest ich bardzo dużo. Dzięki temu roślina tak jak Vilcacora jest odporna na suszę. Liście posiadają bardzo żywą zieloną barwę, o kształcie lancetowatym lub owalnym i również są pokryte włoskami. Kwiatów w porze kwitnienia jest bardzo dużo, ale są bardzo drobniutkie, jasno błękitne lub jasno różowe. W celach leczniczych stosujemy całą suszoną roślinę, z której przyrządza się wywar.
Dotychczasowe analizy składu chemicznego Manayupa potwierdziły obecność w niej takich substancji jak flawonoidy, saponiny i glikozydy. Flawonoidy jest to grupa rozpuszczalnych w wodzie substancji fitochemicznych występujących w świecie roślinnym. Związki te stanowią grupę ok. 6000 związków organicznych znajdujących się we wszystkich częściach roślin – liściach, kwiatach, owocach, nasionach oraz korzeniach, nadając im charakterystyczny dla danego gatunku smak, zapach i kolor. Chronią komórki roślinne przed chorobami oraz szkodliwym działaniem słońca, grzybów i insektów. Spożywanie przez nas tych substancji pijąc wywar z Manayupa tworzy bardzo silną barierę ochronną dla naszych komórek. Dzięki zawartym w Manayupa flawonoidom działa ona w organizmie człowieka bardzo pozytywnie na cały układ krążenia, a także wywiera bardzo korzystny wpływ na cały organizm. Manayupa działa uszczelniająco i wzmacniająco na ściany drobnych naczyń krwionośnych, zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych oraz żylakom, wykazuje korzystny wpływ na krążenie w mięśniu sercowym, ma działanie anty agregacyjne na płytki krwi, wspomaga odporność organizmu, ma też działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, rozkurczające, przeciw wrzodowe, wykrztuśne, moczopędne, chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV. Posiada Manayupa bardzo silne właściwości przeciw utleniające, czyli zapobiegające powstawaniu wolnych rodników w organizmie człowieka, co jest przyczyną chorób nowotworowych i dlatego jest naturalnym antyoksydantem. Poza tym w roślinie występują taniny i sole mineralne, głównie wapnia i glinu. Saponiny to ogólnie znana grupa związków szeroko rozpowszechnionych w środowisku naturalnym. W królestwie roślin można je znaleźć w ponad 500 gatunkach. Zawarte w Manayupa saponiny powodują, że działa ona silnie przeciwzapalnie, hemolizuje erytrocyty, działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, oraz posiada silne właściwości cytostatyczne i anty nowotworowo, szczególnie w przypadku nowotworów jelita grubego. Saponiny zawarte w Manayupa tworzą kompleksy z kwasami żółciowymi w jelitach, co wpływa na zmniejszenie ryzyka rakotwórczego oddziaływania metabolitów cholesterolu i kwasów tłuszczowych w końcowych odcinkach jelit. Glikozydy są jedną z najbardziej zróżnicowanych grup substancji czynnych jakie występują w świecie roślinnym. Różnorodność ta dotyczy zarówno budowy chemicznej jak i właściwości biochemicznych. Cechą wspólną dla wszystkich glikozydów jest obecność glikonu, czyli części cukrowej cząsteczki oraz aglikonu czyli części nie cukrowej. Manayupa zawiera przede wszystkim tak zwane glikozydy nasercowe, które zwiększają wydajność serca, likwidują zastój krwi, pobudzają pracę nerek i likwidują obrzęki.
Manayupa ze względu na opisany powyżej skład chemiczny znajduje zastosowanie w leczeniu bardzo wielu schorzeń. Zaleca się jej stosowanie wszystkim osobom, które prowadzą stresujący tryb życia, opalają się często na słońcu lub w solarium, palą papierosy lub długo przebywają w miejscach gdzie się pali, piją dużo alkoholu, odżywiają się nieregularnie, cierpią na choroby układu krążenia, często zapadają na infekcje. Manayupa stosujemy przy chorobach układu krążenia i mięśnia sercowego, w tym przy nadciśnieniu tętniczym, przy spadku odporności organizmu, w stanach zapalnych, szczególnie nerek i układu moczowego, w niedomaganiach układu pokarmowego, w tym w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, jelit i wątroby, w chorobach o charakterze reumatycznym i artretycznym, w chorobach nowotworowych, alergiach, grzybicach i różnego rodzaju zakażeniach. Manayupa jest znakomitym jest najlepszym ze znanych naturalnych środków służącym do kompletnej detoksykacji organizmu.
W celach leczniczych przyrządza się wywar z całej suszonej rośliny Manayupa, poza korzeniem. Określoną ilość suszonej Manayupa, najczęściej jest to w zależności od indywidualnej potrzeby- 5,10, lub 20 gram suszu na 1 litr wody. Wywar należy gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym odstawić do naciągnięcia i wystygnięcia. Pije się go w temperaturze pokojowej pomiędzy posiłkami przynajmniej przez okres 30 dni, jeśli nie ma innych zaleceń.
Dzięki stałej współpracy z najlepszymi specjalistami, zarówno w Peru, jak i w Polsce, między innymi takimi jak: prof. Manuel Fernandez Ibarguen, prof. Wiktor Stelmach, prof. Iwona Wawer czy inż. Santos Jaimes Serkovic, udało się nam wypracować stałą kontrolę jakości oferowanych ziół. Zdajemy sobie bowiem sprawę z odpowiedzialności jaka na nas ciąży. Naszym celem i zadaniem jest niesienie pomocy ludziom w leczeniu ich z chorób i dolegliwości.
Zalecamy stosowanie tradycyjnych wywarów lub naparów z ziół, ponieważ w postaci naturalnej otrzymujemy coś, co farmacja określa terminem intractum, czyli koncentratu wszystkich składników leczniczych. Dopiero wtedy możemy mówić o synergicznym działaniu ziół na organizm ludzki. Efekt takiego leczenia jest zawsze o wiele lepszy niż przy stosowaniu ziół w postaci przetworzonej.
Konieczne jest racjonalne posługiwanie się ziołami, samoleczenie jest niewskazane. Umiejętne dozowanie ziół, ich przygotowywanie i łączenie w zestawy kuracyjne wymaga określonego zasobu wiedzy i doświadczenia. Instytut Uncaria ma takie kompetencje i pragnie pomóc wszystkim, którym pomoc taka jest potrzebna i którzy są przekonani co do skuteczności kuracji ziołowych.